2023-10-16 18:28:00

Svjetski dan hrane i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 12. 10. smo išli na izvanučioničnu nastavu u Antoničin mlin u Žrnovnici.

Bili smo jako uzbuđeni i doslovno smo brojali dane do odlaska u Žrnovnicu.

Sam mlin je jako star i zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske. Ovo je jedini mlin u Hrvatskoj koji posljednjih 100 godina nije prestao raditi. Više o samom mlinu potražite na internetu.

Srdačno nas je dočekao vlasnik seoskog gospodarstva barba Marko. Slušali smo kratko predavanje o povijesti samog mlina, također smo doznali da na ovom seoskom gospodarstvu se uzgajaju masline te da na ovom imanju rastu stabla platane, lipe, murve, jablana i smokve. Svako stablo smo vidjeli i ukratko naučili sve o tom stablu.

Potom smo krenuli na radionicu gdje smo naučili sve o brašnu, o izradi tijesta te smo bili pekari koji smo mijesili i oblikovali naše male kruščiće.

Naši kruščići su spremni za pečenje!

 A ovako izgledaju pečeni. 

Žao nam je što vam ne možemo prenijeti miris svježe pečenog kruha, a o okusu da ne pričamo, ma uživamo!

Nakon radionice smo imali slobodno vrijeme za igru.

 

 

U drugom dijelu radionice smo slušali priču.

A na samom kraju naše izvanučionične nastave smo posjetili stari mlin i moramo priznati jako nam se svidio.

 

16. 10. smo u našoj školi svečano proslavili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Naše mame su bile vrijedne i ispekle su nam preukusna peciva, mufine i kolače. 

Na satu likovne kulture smo crtali pšenicu.

Učiteljica Ines nam je donijela klipove kukuruza koje smo potom po starom dalmatinskom običaju krunili (skidali smo zrnje s klipa). Neki od nas su to prvi put radili. 

Današnje aktivnosti ćemo završiti s narodnom izrekom: 

Kruh je život! Čuvajmo kruh!

 


Osnovna škola Jesenice Dugi Rat