2023-10-16 18:28:00 Svjetski dan hrane i Dani zahvalnosti za plodove zemlje DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE Povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 12. 10. smo išli na izvanučioničnu nastavu u Antoničin mlin u Žrnovnici. Bili smo jako uzbuđeni i doslovno smo brojali dane do odlaska u Žrnovnicu. Sam mlin je jako star i zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske. Ovo je jedini mlin u Hrvatskoj koji posljednjih 100 godina nije prestao raditi. Više o samom mlinu potražite na internetu. Srdačno nas je dočekao vlasnik seoskog gospodarstva barba Marko. Slušali smo kratko predavanje o povijesti samog mlina, također smo doznali da na ovom seoskom gospodarstvu se uzgajaju masline te da na ovom imanju rastu stabla platane, lipe, murve, jablana i smokve. Svako stablo smo vidjeli i ukratko naučili sve o tom stablu. Potom smo krenuli na radionicu gdje smo naučili sve o brašnu, o izradi tijesta te smo bili pekari koji smo mijesili i oblikovali naše male kruščiće. Naši kruščići su spremni za pečenje! A ovako izgledaju pečeni. Žao nam je što vam ne možemo prenijeti miris svježe pečenog kruha, a o okusu da ne pričamo, ma uživamo! Nakon radionice smo imali slobodno vrijeme za igru.
U drugom dijelu radionice smo slušali priču. A na samom kraju naše izvanučionične nastave smo posjetili stari mlin i moramo priznati jako nam se svidio.
16. 10. smo u našoj školi svečano proslavili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Naše mame su bile vrijedne i ispekle su nam preukusna peciva, mufine i kolače.
Na satu likovne kulture smo crtali pšenicu.
Učiteljica Ines nam je donijela klipove kukuruza koje smo potom po starom dalmatinskom običaju krunili (skidali smo zrnje s klipa). Neki od nas su to prvi put radili.
Današnje aktivnosti ćemo završiti s narodnom izrekom: Kruh je život! Čuvajmo kruh!
|
Osnovna škola Jesenice Dugi Rat |