preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 10. 2011.

Ovaj mjesec: 2046
Ovaj tjedan: 438
Danas: 19

Čitalačke navike i što čitati uz lektiru

Učenici 5. a razreda sudjelovali su u projektu Moj prijedlog za čitanje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Izradili su plakate i reklame za dječje romane hrvatskih autora.
Evo nekoliko prijedloga koje su ponudili...


 1. Sanja Lovrenčić: Kuća iznad čudovišta
 2. Pavao Pavličić: Zeleni tigar
 3. Zlatko Krilić: Veliki zavodnik
 4. Hrvoje Hitrec: Kanjon opasnih igara
 5. Nada Iveljić: Šestinski kišobran
 6. Melita Rundek: Hej, ja sam on line

Nađite vremena za čitanje. Zašto je čitanje korisno?

 • Proširuje rječnik.
 • Opušta i smanjuje stres.
 • Razvija maštu.
 • Čitanje je dobra vježba za mozak.
 • Preko knjiga upoznajemo nove svjetove i kulture.

O svojim čitalačkim navikama pisali su učenici 7.b razreda:

Moje čitalačke navike

Hmm čitanje. Moglo bi se reći da volim čitati. Zapravo sve ovisi o mom raspoloženju i o tome kakav mi je dan. Neke knjige čitam prisilno, na primjer lektiru koja mi većinom ne bude zanimljiva, a neke knjige čitam za sebe. Volim čitati knjige koje se lako čitaju, za koje samo sjednem na balkon, uzmem si mira, mozak na pašu. Počnem čitati i uživam u knjizi, čitanje s pogledom na more. Sama sa sobom razmišljam i uživim se u priču. Kad smo već kod toga, najdraže mi je mjesto za čitanje balkon. Moja mama kaže da nju knjiga uvijek uspava. Meni se to rijetko dogodi, nikad ne zaspim nad knjigom, naprotiv još me više razbudi, ne znam kako. Od pisaca su mi sigurno najdraži: David Williams, Sanja Pilić i Ivana Brlić-Mažuranić koja piše toliko lijepe priče. Najdraža mi je Šuma Striborova koja nas zaista može puno naučiti o životu. Zato volim knjige koje me opuste, uvuku u priču i daju neku važnu životnu pouku koju uvijek pamtiš.

Dora Skopljak, 7.b

Čitalačke navike, kažeš? Moram biti iskrena. Uglavnom čitam samo lektiru. Počnem katkad čitati i nešto što nije lektira, ali rijeko, i to samo pola knjige. Knjige me previše asociraju na školu pa mi i nisu najdraža zanimacija. Ni lektire mi ne daju veliku motivaciju jer kad netko spomene lektiru, odmah se sjetim dosadnih naslova. Nadam se da ću, kad završim školovanje, početi čitati, a do tad su mi samo lektire na repertoaru.

Maria Kalebić, 7.b

Volim čitati, ali ne sve. Najviše volim čitati povijesne priče nastale po istinitim događajima kao i priče iz grčke mitologije te avanturističke priče. Legnem na krevet u sobi i iskoristim rijetke trenutke kad mi ne smetaju mlađe sestre. Čitajući otputujem u neko drugo antičko kraljevstvo, izmišljene svjetove i događaje nastale piščevom maštom. Školske lektire baš i ne volim čitati jer od tri lektire možda mi se sviđa jedna. Smatram da čitajući obogaćujem svoj vokabular, širim svoje poglede i shvaćanje svijeta.

Ante Zemunik, 7. b

Ja čitam kada imam vremena. Čitanje mi ne predstavlja obavezu, već slobodnu aktivnost.
Čitam u svojoj sobi u tišini. Najviše volim čitati biografije o nogometašima. Lektiru čitam iz zabave, neke ipak zbog obaveze. Čitanje mi pomaže da proširim rječnik. Pomoću čitanja mogu bolje napisati zadaćnicu ili sastav. Postoje ljudi koji mogu na plaži, u vlaku, u autu ili autobusu, ali ja ne. Ako sam došao na plažu, onda ću se kupati, a ne čitati. Kad čitam u autu, odmah mi se smuči. Prije dvije godine dao sam si zadatak da svake godine moram pročitati dvije knjige u slobodno vrijeme, za sada mi uspijeva. Zaključak je da čitam iz zabave, ne iz obaveze (jako rijetko) i to mi ne predstavlja problem.

Ante Bartulović, 7. b


Volim čitati različite vrste knjiga. U slobodno ih vrijeme čitam ili kad nemam previše obaveza. Neke mi lektire u školi nisu zanimljive. Po svom bih izboru odabrala roman, pripovijetku, možda i strip. Volim čitati pjesme. Najčešće čitam poslijepodne ili navečer. Jako volim čitati u krevetu, ponekad i u sobi na podu. Dok čitam, ne volim da me itko ometa. Opuštam se čitajući knjige. Ako mi je knjiga jako zanimljiva, pročitam pola ili cijelu u jednom dahu. Ako mi nije zanimljiva, pročitam petnaestak stranica. Jedan od razloga zašto volim čitati jest taj što većina knjiga ima poučnu priču.

Nikol Čorić, 7. b

Ja volim čitati. Najviše mogu čitati kada imam slobodnog vremena. Najviše čitam stripove poput Zagora, Chica, Alana Forda i Dylana Doga. Kada čitam, najdraže mi je biti u sobi gdje je moj mir. Osim stripova, drago mi je čitati i pustolovne romane jer ima dosta događaja. Čitanje dobro dođe da proširimo svoj vokabular.

Gabrijel Džaja, 7. b

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: External   datum: 30. 10. 2020.
preskoči na navigaciju