Poljički soparnik
Autor: Daria Kalajžić, 26. 11. 2021.
U našoj učionici, u sklopu izvannastavne aktivnosti Zavičajna škrinjica, pripremali smo poljički soparnik.
Poljički soparnik je staro tradicionalno jelo koje datira još iz vremena Poljičke republike. Neki ga još nazivaju zeljanik ili uljenjak. Poljica se sastoje od Donjih, Srednjih i Gornjih Poljica. Naša škola se nalazi na području Donjih Poljica.
S našom učiteljicom Ivanom smo pravili ovo staro, posno jelo koje je nekada bilo jelo siromašnih i težaka, a danas je vrhunska delicija.
Priprema soparnika
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
mlaka voda
žlčica soli
1 žlica ulja
Umijesiti tijesto i podijeliti ga na 4 dijela (za 2 soparnika)
Siniju posuti oštrim brašnom. Razvaljati tijesto lazanjurom na veličinu sinije da rubovi prelaze preko nje.
Nadjev:
2 kg blitve
1 kapula
kitica peršina (u nekim dijelovima Poljica se peršin ne dodaje u nadjev)
žličica soli
pola šalice maslinovog ulja
Dan prije treba blitvu oprati, osušiti, očistiti i rezati na trake širine 1 cm. Blitvu staviti u zdjelu i dodati isjeckanu kapulu i peršin, sol i ulje te promiješati.
Blitvu rasporediti po donjoj kori tijesta, zatim prekriti gornjom korom te rub donje kore prebacivati preko gornjeg ruba, prstima pritisnut (zavinuti) i tako "zatvoriti" soparnik.
Soparnik se peče na kominu na žaru oko 15 - 20 minuta.
Mi smo naš soparnik pekli u pećnici oko pola sata na 200 - 250 stupnjeva. Kad se izvadi iz pećnice, soparnik premazati maslinovim uljem i usitnjenim lukom (2 - 3 češnja).
Zaista smo uživali praveći naš prvi školski soparnik. Samo nam je žao što vam ne možemo dočarati predivan miris i savršenstvo okusa našeg pečenog soparnika.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |